Sintang

SOMOI heeft zich eind 2011 in Sintang gevestigd. Sintang is een middelgrote stad in West Kalimantan.
De stad heeft ongeveer 45.000 inwoners maar door de vele kampungs (dorpjes) eromheen komt het inwonersaantal op ongeveer 200.000 inwoners. De grootste 3 etnische groepen die er wonen zijn de Dajaks, de Maleiers en de Chinezen.

SOMOI heeft ervoor gekozen om naar deze stad te gaan omdat er veel kinderen met een lichamelijke beperking in het gebied wonen en er maar drie fysiotherapeuten in de stad werken. Deze therapeuten werken voornamelijk met volwassen patiënten en komen niet buiten de stad, waardoor de kinderen in de kampungs (dorpjes) niet geholpen worden.

SOMOI heeft samen met verschillende lokale zorginstellingen een aantal doelen opgesteld om de gezondheidszorg voor de kinderen met een lichamelijke beperking in Sintang te verbeteren.

Zo is het de bedoeling dat er binnen zeven jaar drie zelfstandig draaiende oefentherapiepraktijken in de stad zijn, waar kinderen met een lichamelijke beperking terecht kunnen.

Om de kinderen in de kampungs (dorpjes) te bereiken is er een kampungplan opgesteld waarbij de vrijwilligers elke maand een andere kampung bezoeken. Hierbij geven ze drie dagen workshops, presentaties en therapiesessies. Hiermee wil SOMOI het bewustzijn over fysiotherapie vergroten en ouders en betrokkenen handvaten geven om zelf met hun kind te kunnen oefenen.

Ten slotte is promotie altijd een belangrijk doel van SOMOI. Het merendeel van de lokale bevolking weet niet wat fysiotherapie is en wat het kan betekenen voor kinderen met een lichamelijke beperking. Door fysiotherapie veel onder de aandacht te brengen leren de mensen dat er mogelijkheden zijn om de kwaliteit van leven van deze kinderen te verbeteren.

Buiten deze doelen zijn er nog tal van andere doelen waar SOMOI zich de komende tijd op zal richten om het project in goede banen te leiden.