Periode Nicky & Esther – dec. ’12 t/m sep. ’13

Nicky & Esther
Nicky & Esther

 

07 juli 2013

De kliniek begint te lopen

 

Een maand met minder bezoeken naar omliggende dorpjes maar vooral in Sintang doorgebracht, want de therapie in de kliniek begint steeds beter te lopen. Er komen nu met regelmaat kindjes en ze komen ook elke week terug. Ook komen er vaker kindjes vanuit de Kampung omdat ze gehoord hebben dat er in Sintang fysiotherapie is voor kinderen met fysieke problemen. De promotie begint dus te werken!

Wel hebben we een leuk (niet werkgerelateerd) uitstapje gemaakt naar Jakarta om het Nederlands team aan te moedigen! Nederland moest voetballen tegen Indonesia! Dus daar wouden we graag bij aanwezig zijn, gelukkig wonnen we en was de sfeer erg goed! 

Het is bekend geworden wie onze 2 opvolgers zullen gaan worden, namelijk Dorith en Geertje. We zullen hier nog 2 maanden met z’n tweeen zijn en willen nog veel doen en bereiken, dus zijn we nu voornamelijk veel bezig met het plannen en regelen van activiteiten! 

Zo willen we nog een aantal bezoeken plannen aan omliggende dorpjes voor inventarisatie van gehandicapte kinderen, willen we nog 2 workshops geven aan studenten voor de opleiding tot vroedvrouw en gezondheidspromotor! En zullen we nog een presentatie gaan geven op een andere universiteit in Sintang. De plannen zijn om tijdens een gezondheids jambore een korte presentatie te geven aan zo’n 1000 mensen vanuit heel West-Kalimantan, maar daar zullen we later meer over te horen krijgen! Ook hebben we met het hoofd van het onderwijs afgesproken om een toer door de gemeente Sintang te doen voor presentaties op scholen in juli en augustus, willen we nog op de radio komen en ook serieus eens navraag doen voor reclame voor ons op een Billboard in Sintang..!

Kortom…we willen nog veel proberen te verwezenlijken en we komen onze laatste maanden vast goed door met alle activiteiten! 

 

 

 

03 juni 2013

 

Hoera! Stichting SOMOI bestaat 25 jaar!

Om dit te vieren willen wij in september een jubileum feestje organiseren voor alle oud-vrijwilligers.

Bent u of kent u een oud Indonesië ganger? Mail dan uw gegevens naar somoi_nl@hotmail.com zodat wij u voor dit feest kunnen uitnodigen!

 

 

 

30 mei 2013

We zitten niet stil!

Wederom een drukke maand! Het lijkt alsof we bijna niet in Sintang zijn geweest en we hebben onze halve periode er al ruim opzitten! De tijd vliegt. Hier een kort overzicht van verschillende activiteiten van ons de afgelopen tijd!  We hebben een presentatie gehouden voor studenten van de STTK, dit is de hogeschool voor de opleiding Theologie en daarnaast een workshop mogen verzorgen voor werknemers van een gezondheidscentrum (Puskesmas) in de buurt. Dit ging om 2 artsen, 1 vroedvrouw, 2 verpleegkundige en een dietist. Wel even wat anders dan studenten, maar erg leuk en een geslaagde workshop! De werkzaamheden hier worden steeds meer en drukker op de therapie. We hebben geregeld nieuwe kindjes en ook zien we dat de kindjes steeds vaker terugkomen en de therapie aanhouden. We hebben nog geschitterd in een blad dat door het Bisdom uitgegeven wordt in heel West Kalimantan met een mooi interview en zijn verder veel bezig met promotie en zijn er veel activiteiten in en rondom Sintang waar we voor uitgenodigd worden.

Ook hebben we menige bezoeken gebracht aan omliggende kleine dorpjes. Via een vriendin kwamen we bij de Kampung Tengadak. Een uur rijden met de motor. Hier waren 4 kindjes die fysieke problemen hadden en hebben deze onderzocht en oefeningen gegeven. Daarnaast ook aan Nanga Pinoh een bezoek gebracht.We hebben hier informatie ingewonnen en een rondleiding gekregen. Het is een revalidatiecentrum voor kindjes met fysieke maar ook met mentale problemen die ondergebracht zijn in dit centrum. Vervolgens ook een bezoek gebracht aan Putussibau. Esther heeft voorafgaand van een vakantie genoten met haar zussen en Nicky heeft de laatste voorbereidingen getroffen in Sintang voor het bezoek aan de Kampung. Putussibau bleek door de hevige regenval overstroomd te zijn. We dachten misschien alleen de voeten (qua hoogte) maar dit bleek om sommige plekken tot ongeveer je middel te zijn. Een hele waterpret voor de kinderen, maar vreselijk voor de mensen en hun huisjes. Het schijnt dat dit eens per jaar of per 2 jaar voorkomt op deze plaats. We konden zo helaas niet alle patientjes bereiken, maar samen met de lokale fysiotherapeut een aantal huizen kunnen bezoeken.

Daarnaast was er in Putussibau nog een feest voor de opening van de nieuwe kerk. Wat een evenement, meer dan 1000 mensen waren bij de opening. De opening begon met een dayakdans door tientallen kinderen uitgevoerd, daarin werd de verwelkoming van Nederlandse pastoren/zusters uitgebeeld.Na een aantal praatjes van de uskup (bisschop), de bupati (burgemeester) en de gouveneur was het zover, het lintje mocht worden doorgeknipt! Natuurlijk nog even een kijkje genomen in de kerk, prachtig!

Nicky is hierna naar Kuching vertrokken voor het regelen van een nieuwe visum en Esther mocht mee op een expeditie door het oerwoud om de Kujau ( 1300 meter hoge berg) te beklimmen!

Kortom.. we zitten niet stil, tot de volgende update!

 

 

14 april 2013

Een maand vol reizen, bezoeken aan dorpjes en vooral veel promotie.

 

Alweer een maand verder en veel gereisd en veel bezoeken aan dorpjes en vooral ook veel promotie.

Zo hebben we deel mogen nemen aan een promotietour (campagne georgansieerd door de gezondheidszorg in Kalimantan Barat) door verschillende kampungs. Voor deze tour hebben we samen met de baas van een van onze werkplekken een film opgenomen waarin te zien is wat we doen tijdens een behandeling en wordt een beeld geschetst van het therapeutische proces. De film werd savonds in de kampung op een groot scherm afgespeeld als een soort outdoor bioscoop. In allebei de kampungs erg veel opkomst en ook direct nieuwe kindjes kunnen zien.

Bij een van de kampungs, Nanga Pari, lag op een stukje reizen een prachtige waterval waar ook veel kampungbewoners nog nooit geweest waren. De middag na de promotiefilm zijn we met 25 mensen uit de kampung op pad gegaan. Na 1,5/2 uur wandelen door de jungle waren we dan bij de waterval, prachtig! Bijzonder ook om hier met alleen lokale bevolking te zijn!

Met pasen zijn we samen met vrienden afgereisd naar de kampungs Sejiram en Semitau. We werden hier, zoals gewoonlijk, hartelijk ontvangen door de mensen uit de kampung. We hebben hier kunnen ervaren hoe pasen in Indonesie gevierd wordt maar ook hoe het is om jezelf te wassen in de rivier. Iets wat voor Indonesiers een normale zaak is maar voor ons een behoorlijke ervaring!

Na de paasdienst is Esther zelfs nog naar voren geroepen om te mogen vertellen wie we zijn en wat onze werkzaamheden hier zijn. Diezelfde middag hebben we nog een patientje bezocht. We hopen hier snel terug te kunnen om nog meer kindjes te kunnen zien.

Natuurlijk hebben we ook nog onze werkzaamheden in Sintang. Zo zijn we tweede paasdag weer op de radio geweest om nogmaals geinterviewd te worden. Deze keer lag het accent nog meer op fysiotherapie en onze werkzaamheden in en buiten Sintang. Er kwamen ook direct een aantal gerichte vragen via geinteresseerde bellers, leuk! We merken ook het aantal patientjes aantrekt, in de periode vanaf januari tot nu hebben we zo’n 30 kinderen gezien/behandeld. Daarnaast zijn we nog steeds bezig met het geven van presentaties op verschillende universiteiten. Zo hebben we een serie van 3 presenaties gegeven op STKIP voor in totaal zo’n 100 studenten. Ook hebben we een presenatie gegeven op STTK. Deze keer een kleinere maar minstens zo enthousiaste groep van 30 studenten.

We zitten al bijna op de helft van onze periode, de tijd vliegt voorbij! Gelukkig hebben we voor de komende tijd nog genoeg leuke dingen in het vooruitzicht. Zo gaan we komende maand weer een bezoek brengen aan Sejiram/Semitau, gaan we samen met de pastoor naar Putussibau en staan er workshops voor een groepje wat bestaat uit artsen, verpleegkundige en dietisten op de planning.

 

10 maart 2013

De doelen voor het ziekenhuis zijn behaald, maar er is nog voldoende te doen hier!

Het is weer even geleden dat jullie op de hoogte gehouden hebben van onze werkzaamheden hier in Sintang.

We zijn ondertussen gestopt in het ziekenhuis, daar waren al twee fysiotherapeuten werkzaam en zij waren bekend met kinderfysiotherapie. Dit doel is dus behaald en nu kunnen we ons gaan richten op een andere werkplek. Helaas is daar nog niets bekend over maar we hopen dat dat niet lang meer zal gaan duren.

Ondertussen zitten wij niet zomaar te wachten op een nieuwe werkplek. Er is nog voldoende te doen hier! Mensen hebben nog geen goed beeld over fysiotherapie en wat therapie kan betekenen voor kinderen met een fysieke beperking. Om daar verandering in te brengen is promotie een belangrijk onderdeel van onze werkzaamheden geworden. We hebben in de vorige update verteld dat we diverse scholen hebben benaderd om voorlichting te mogen geven. Ondertussen hebben we onze eerste presentatie gegeven. Een groot succes, er was een opkomst van maarliefst 70 studenten! De volgende presentaties staan ook al gepland dus dat is een mooi vooruitzicht. Naast de presentaties hebben we ook ons radiodebuut gemaakt! We hebben hier kort verteld wat we in Sintang doen en welke kinderen we kunnen helpen. Na afloop zijn we gevraagd om over een tijdje terug te komen. Wordt vervolgd dus…

Naast het werk in Sintang zijn we afgereisd naar Putussibau. Dit bezoek was erg druk, we hebben in 1,5 dag 8 kinderen kunnen zien en hebben gesproken met de fysiotherapeuten uit het ziekenhuis daar. Zij waren erg geinteresseerd en wilde graag meer leren over kinderfysiotherapie. Tijdens ons volgende bezoek zullen we dan ook een workshop / presentatie gaan geven aan deze fysiotherapeuten.

Daarnaast hebben we ook ons eerste bezoek uit Nederland mogen ontvangen. De ouders van Esther zijn naar Sintang afgereisd om te kijken hoe we hier leven en werken. We hebben ze meegenomen naar een Kampung (een klein dorp zo’n 3 uur rijden van Sintang) waar ook een patientje van ons woont. Dit kindje heeft een spastische quadriplegie en zou veel baat hebben bij een zithulpmiddel dat we via een sponsor in Nederland hebben gekregen. We hebben dit uitgeprobeerd en zijn hierover erg enthousiast. Met behulp van dit hulpmiddel kan dit jongetje een betere houding aannemen tijdens het eten en worden contacturen tegengegaan.

 

30 januari 2013

December/januari

De eerste maand van onze periode samen is al bijna verstreken. We hebben ons de afgelopen maand beziggehouden met therapie geven en hebben hier bijzondere kinderen gezien. Een van deze kindjes was een meisje van 8 met meningitis (hersenvliesontsteking). Dit meisje had  koorts gehad en is daarna naar het ziekenhuis gebracht. Ze heeft hier op de ICU gelegen en is twee keer in shock geweest. Tijdens de eerste therapiesessie was ze erg apatisch en had sterk verminderde aandacht voor rechts. Verder was ze erg zwak en had ze bij alles hulp nodig. Gelukkig hebben we haar vooruit zien gaan tijdens haar verblijf en nu is ze weer terug naar de kampung. We hopen haar in de toekomst nog eens te kunnen bezoeken om te kijken hoe het nu met haar gaat. Naast therapie op de verschillende werkplekken en hebben ons gericht op de promotie van fysiotherapie hier in Sintang. We zijn bij diverse scholen (beroepsonderwijs) langsgegaan met de vraag of we presentaties mogen geven in het kader van promotie en kennisoverdracht naar de studenten toe. De reacties waren erg enthousiast en de planning voor de presentaties is zo goed als rond. We kijken hier erg naar uit!

Naast de therapie hebben we deze maand ook veel van de Indonesische cultuur meegemaakt zoals het vieren van kerst en oud en nieuw. Zoals verwacht is dit totaal anders dan in Nederland, om het verschil van klimaat nog maar even in het midden te laten. Mensen gaan kort bij elkaar op bezoek en eten gezamelijk. In twee dagen hebben wij 14 Indonesische gezinnen bezocht. Daarnaast hebben we mogen ervaren hoe het dansen op de traditionele manier van de Dayaks hier aan toegaat en zijn er diverse kerstvieringen tot halverwege januari waar we ook uitgenodigd zijn en zelfs op het podium gezongen hebben. Een van de viering was op een school voor speciaal onderwijs, we hebben hier ook verschillende kindjes gezien en de zusters hier gaven aan graag te willen leren wat fysiotherapie kan betekenen voor deze kinderen. We hopen over een tijdje workshops te kunnen geven. Naast alle kerstvieringen hebben we ook een Maleisisch/Indische bruiloft en een traditionele Dayak bruiloft bijgewoond, erg mooi om dit allemaal te zien!

Het programma voor de komende maand  ziet er druk uit. We hebben een bezoek aan Putussibau gepland om workshops te geven aan de zusters daar en om therapie te geven aan kinderen. Verder gaan we de presentaties geven op diverse scholen en zullen we de kampung (dorp) van een patientje gaan bezoeken. Daarnaast hopen we in februari op een nieuwe werkplek te starten omdat ons contract in het ziekenhuis ten einde loopt en de therapie daar nu zelfstandig draait.

Kortom, een leuke drukke maand voor de boeg met hopelijk veel therapie, workshops en presentaties en wellicht een nieuwe werkplek! We houden jullie op de hoogte.

 

14 januari 2013

Grote donatie World Runners!

SOMOI wil graag de World Runners bedanken met hun geweldige donatie van 2000 euro! Met dit geld kan SOMOI haar werk blijven voortzetten in Indonesië en zich blijven inzetten voor kinderen met een lichamelijke aandoening, zodat ook zij een optimale kwaliteit van leven kunnen hebben.

 

28 december 2012

De periode van Nicky en Esther

 

Er is weer een periode van negen maanden voorbij, maar omdat Esther later is ingestapt blijft zij nog een periode van negen maanden. Robin gaat wel naar huis en heeft samen met Esther de afgelopen drie weken Nicky ingewerkt om haar te vervangen. Nicky en Esther zijn dus het nieuwe koppel die het project voor de komende negen maanden onder hun hoede gaan nemen, hier stellen ze zich nog even voor:Nicky & Esther

Hallo, wij zijn Nicky en Esther, we zijn  de periode van december 2012 tot September 2013 werkzaam  in Sintang. Esther heeft hier al een periode van vier maanden op zitten samen met Robin en nu zullen wij samen nog negen maanden hier werken. Nicky is 24, komt uit St. Oedenrode en is Ergotherapeute en Esther is 26, Fysiotherapeute en komt uit Groningen. We hebben elkaar leren kennen tijdens onze stageperiode in het ziekenhuis in Groningen. We zagen een samenwerking wel zitten voor SOMOI en hebben toen samen gesolliciteerd om dit avontuur aan te gaan.

We hebben hier de overdrachtsperiode van drie weken er net opzitten, zijn net verhuist, hebben de kerst achter ons gelaten en het nieuwe jaar komt eraan! We zullen nu samen nieuwe plannen gaan maken voor de invulling van de werkzaamheden hier.  Bij de start van deze nieuwe periode zullen we ons meer proberen te richten op bezoeken  naar omliggende Kampung ( dorpjes in de buurt) voor therapie en/of workshops en verder blijven de werkzaamheden hier in Sintang bestaan uit therapie in het ziekenhuis, kliniek Gizi Buruk ( centrum voor ondervoede kinderen) en Karitas (een soort gezondheidscentrum). Verder zullen we ons gaan richten op promotie van fysiotherapie en het overdragen van kennis op de lokale bevolking hier.

We zullen jullie geregeld op de hoogte houden van de ontwikkelingen hier!

Groetjes,

Nicky en Esther