Periode Dorith & Geertje – sep ’13 t/m juni ’14

Geertje en Dorith

 

23 mei 2014

SOMOI start hydrotherapie in Balliomoro

Vanaf half mei is SOMOI gestart met therapie in het water (hydrotherapie), in het zwembad Balliomoro in Sintang. Onze twee toppers Tiara & Veren waren de eerste twee die therapie in het water hebben gekregen. Er werd veel plezier gemaakt maar ook keihard gewerkt! De week daarna zijn ook Sherly en Rafael toevoegd aan de woensdagmiddaggroep. Elk kind staat onder begeleiding van 1 therapeut. Elke woensdag worden er in 2 blokken, van 14.30 – 15.30 en van 15.30 – 16.30 therapie gegeven. Door de uitschakeling van de zwaartekracht in het water kunnen kinderen makkelijker bewegen, dit kan gebruikt worden bij o.a. looptraining. Met behulp van de weerstand van het water kunnen spieren extra getraind worden en voor spastische kinderen kan het water ontspanning geven. Op een leuke speelse manier is er zo een extra oefenmoment in de week voor de kinderen in en rondom Sintang. Zie hieronder de eerste foto’s van de hydrotherapie. Ook dokter Surya uit Jakarta kwam een handje meehelpen.

  Hydrotherapie-Veren  Hydrotherapie-Tiara&RafaelHydrotherapie-Sherly  Hydrotherapie-Veren2

 

23 mei 2014

Dorith & Geertje: Bekende Indonesiërs

Door het werk wat Dorith en Geertje voor SOMOI in Indonesië doen komen zij geregeld onder de aandacht in de media. Regelmatig zijn ze dan ook weer in de krant te vinden of op de radio te horen. Dit is natuurlijk ontzettend goed om oefentherapie voor gehandicapte kinderen op de kaart te zetten! Hier een voorbeeld van een krantenartikel:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

14 mei 2014

Squashen voor SOMOI – Groot succes!

Op 22 maart heeft er met hulp van Squash Apeldoorn de eerste squashmarathon voor SOMOI plaatsgevonden. De dag was, ondanks de kleine opkomst, een groot succes!  Lees verder en bekijk de foto’s…

 

05 april 2014

SOMOI gaat nieuwe samenwerkingsverbanden aan in Sintang

Update van Dorith en Geertje: Helaas is het een feit, de laatste drie maanden van onze periode in Sintang zijn ingegaan. Voor ons gevoel gaat te tijd veel te snel en is er nog heel veel te doen! En we willen vooral nog zoveel doen hier… Lees verder…

 

01 maart 2014

Squashmarathon 22/03, schrijf je nu in!

Op 22 maart organiseert SOMOI in samenwerking met Squash Apeldoorn een squashmarathon waarbij alle opbrengst ten goede komt van SOMOI! Dus hou je van een een sportieve uitdaging en wil je zo wat bijdragen aan het goede doel? Schrijf je dan nu in!

INFO knop            INSCHRIJVEN knop

 

28 februari 2014

Artikel SOMOI in ”Beweegreden”               

In de afgelopen editie van Beweegreden, het vakblad van oefentherapeuten Cesar en Mensendieck, is een artikel gepubliceerd over SOMOI. Dit artikel is geschreven door Annette Booijman en Richa de Waal, de oprichters van SOMOI, ter ere van het 25 jarige jubileum van SOMOI vorig jaar.

Plaatje artikel Beweegreden     Klik hier om het artikel te lezen.

 

21 februari 2014

Jubileumkrant gepubliceerd!                        

Onze jubileumkrant is af! Als u aangemeld bent voor onze nieuwsbrief heeft u hem al ontvangen, anders kunt u hem hier lezen…

 

2 februari 2014

Zithulpmiddel laten maken bij broeder Piet

  

Door het vakmanschap van Broeder Piet, is er een mooi zithulpmiddel op maat gemaakt.

 

23 januari 2014

Een update uit Sintang                                     

Onze periode in Sintang is bijna halverwege. De tijd vliegt voorbij en we hebben het onwijs naar onze zin. Wij vinden het dan ook niet erg dat wij iets langer in Sintang mogen blijven. Wij zullen tot 1 Juli 2014 blijven, zodat er nog wat meer tijd is om opvolging te vinden.
De afgelopen maanden zijn we lekker druk geweest. De eerste presentaties zijn gegeven en we zijn begonnen met onze eerste kampungbezoeken.
lees verder….

 

8 januari 2014

Vrijwilligers gezocht!                                      

Somoi is weer opzoek naar 2 fanatieke therapeuten die het werk in Indonesië willen voortzetten. Bent of kent u de persoon die wij zoeken lees dan snel meer over de functie! Lees verder…

 

30 december 2013 

Verlichte polderroute Wassenaar              

Somoi heeft zondag 29  december geholpen op de verlichte polderroute in Wassenaar. Dit was een verlichte fiets/wandelroute langs de verschillende boerderijen in Wassenaar. Somoi was op boerderij Bellesteyn en heeft daar rondleidingen verzorgd door het rijtuigenmuseum van de boerderij en heeft eten en drinken verkocht. Deze actie heeft Somoi €414,50 opgeleverd! Met dank aan Jan Bakker en boerderij Bellesteyn, zonder wie deze actie niet mogelijk was!

 

1 december 2013

Video – therapie Romdani                               

Oefentherapie Romdani

Op het filmpje is Romdani te zien. Romdani is een jongen van 2 jaar en heeft een ontwikkelingsachterstand en spasticiteit in zijn gehele lichaam. Om onder andere zijn hoofdbalans te trainen wordt hij in het filmpje op zijn buik gelegd. Naast hem zit een medewerker van Gizi Buruk aan wie wij de therapie overdragen.

 

20 november 2013

Nieuwe schoenen voor Kristiaan                

Kristiaan is een jongen van 4 jaar. Hij komt al een aantal jaren met tussenpozen bij de Somoi therapeuten. Op dit moment heeft Kristian met name problemen met zijn stabiliteit en coördinatie. Van Somoi leent hij nu stevige schoenen, die vanuit Nederland zijn gekomen. Zijn voeten worden nu ondersteund, hierdoor kan hij makkelijker lopen en valt hij minder.

  

 

10 november 2013

— Jaaragenda 2014 —

Met foto’s en verhalen over de werkzaamheden van stichting SOMOI. Iedere dag weer een mooi beeld (of wellicht een herinnering) van Indonesië!

Algemeen

Stichting SOMOI draait al 25 jaar volledig op vrijwilligers, en met de ANBI-status staan wij er garant voor dat al het geld dat binnenkomt volledig besteed wordt aan de werkzaamheden van de stichting en dus aan de kinderen met beperkingen in Indonesië. De stichting is volledig afhankelijk van donaties en sponsors, lees verder………

 

1 november 2013

Update uit Sintang                                             

 

Alweer 2,5 maand in Sintang, dus hoogste tijd voor een update!

We beginnen aardig onze draai te vinden en het lijkt er steeds meer op dat de ouders met de gehandicapte kinderen ons kunnen vinden. Afgelopen week hadden we op de woensdagochtend bijvoorbeeld 5 kinderen bij Gizi Buruk (het centrum voor ondervoede kinderen).  Het lijkt er ook op dat een aantal kinderen vaste cliënten van ons worden en wekelijks terug keren! Het is leuk om te zien dat de promotie van de afgelopen maanden zijn werk begint te doen. De kinderen komen vaak gewoon uit Sintang, af en toe uit een dorp eromheen.

Op de andere locatie waar we werkzaam zijn, Karitas, hebben we onze therapie tijd veranderd onder andere om meer samen te kunnen werken met de artsen. Een tweede maar niet minder belangrijke reden is dat  we dan een vrijwilliger kunnen opleiden. Ferron wil heel graag therapieassstente worden zodat zij in de toekomst de therapie kan voortzetten. De verandering van tijd heeft een gunstige invloed op het aantal cliënten. Ouders kunnen nu kiezen voor woensdagochtend of vrijdagmiddag, in plaats van twee ochtenden.

Verder hebben we bezoeken gebracht aan de verschillende puskesmassen (gezondheidscentra). Dit omdat wij natuurlijk graag willen dat ze kinderen naar ons doorverwijzen, maar ook omdat wij derde werkplek willen openen in een puskesmas. Binnenkort zal er een vervolg gesprek plaats vinden bij een van deze puskesmassen om te kijken  of dit te realiseren valt voor de maand januari! Ten slotte zijn we bezig met een planning voor het bezoeken van de verschillende kampungs (dorpen).

 

28 oktober 2013

Eerste pasar malam succes!                           

Afgelopen weekend hebben een aantal leden van het bestuur, SOMOI vertegenwoordigd op de pasar malam in Nijmegen.

Dit event heeft door diverse giften maar liefst 281,45 euro opgeleverd!

 

29 september 2013

25 jarig jubileum SOMOI groot succes!     

Op zaterdag 28 september 2013 werd in Apeldoorn het 25 jarige bestaan van SOMOI gevierd voor en door de vrijwilligers van SOMOI. Er waren vrijwilligers aanwezig van elk van de projecten waar SOMOI aan gewerkt heeft over de jaren heen. De oud vrijwilligers werden in Apeldoorn opgevangen met koffie en thee, vervolgens werd er doormiddel van een presentatie verteld waar SOMOI zich nu mee bezig houdt en wat het over de jaren bereikt heeft. Vooral het verhaal van de 2 oprichters van SOMOI, Annette Booiman en Richa de Waal, over hoe ze 25 jaar zijn begonnen en wat hun ervaringen waren zorgde voor veel belangstelling. Ten slotte werden er onder het genot van Indonesische hapjes en een drankje veel ervaringen en foto’s uitgewisseld onder de vrijwilligers.

Voor alle aanwezigen en voor degene die er niet bij konden zijn volgt er nog een jubileumkrant.

Annette Booiman en Richa de Waal (oprichters SOMOI) met Jessica, Robin en Lusanne (meest recente vrijwilligers teruggekomen uit Indonesië)

 

 

19 september 2013

Dorith en Geertje                                                 

Dorith en GeertOp dit moment zitten wij, Dorith en Geertje, voor SOMOI in Sintang, Kalimantan. Wij willen ons graag even voorstellen: wij zijn Dorith en Geertje, de gelukkige die momenteel in Sintang verblijven. Geertje is ergotherapeut, 33 jaar en woonachtig in Amsterdam. Ze heeft een jaar verlof op kunnen nemen bij haar werkgever Amstelring. Hier werkt Geertje al 7 jaar voor de Nieuwe Amstelrade locaties. Nieuw Amstelrade richt zich op volwassenen met een lichamelijke en/of niet aangeboren hersenletsel. Dorith is fysiotherapeut, 22 jaar en komt uit Haarlem. De afgelopen 2 jaar heeft Dorith voor Heliomare gewerkt. Zij werkt hier met volwassenen op de afdeling dwarslaesie en amputatie. Ook is Dorith werkzaam op het speciaal en voortgezet onderwijs van Heliomare waar ze werkt met kinderen met diverse lichamelijke beperkingen.

Op het moment dat wij dit schrijven is het onze eerste dag samen in Sintang, na de overdrachtsperiode met Nicky en Esther. Zo zijn we vandaag met een patiëntje naar de dokter geweest om te gipsen in verband met haar klompvoetjes. Een hele belevenis vanwege de taal, Indonesische gewoontes etc. Etc., maar een geslaagd bezoek!

De afgelopen drie weken hebben wij de overdrachtsperiode gehad met Nicky en Esther. De overdrachtsperiode begon in Pontianak waar we opgewacht werden door Nicky en Esther. We sliepen bij broe-der Alex in het Broederhuis. We hebben kennis gemaakt met verschillende mensen en zijn we bij Sabatu (revalidatiecentrum) geweest waar we eventueel hulpmiddelen kunnen laten (na)maken. Na twee nachten in Pontianak zijn we met de nachtbus naar Sintang gegaan. De eerste dagen hebben we veel mensen ontmoet, routes leren rijden op de brommer en zijn we naar de verschillende werkplekken gegaan. Momenteel werken we op woensdag bij Gizi Buruk (centrum voor ondervoedde kinderen) en op vrijdag werken we bij Karitas (malariakliniek). In het weekend zijn we vertrokken voor ons eerste kampung bezoek naar Nanga Tebidah. We hebben meteen goed kennis kunnen maken met de Indonesische wegen, wat een gehobbel! Zondagochtend hebben we na de kerkdienst een presentatie gegeven voor ongeveer 40 genodigden. De presentatie was een groot succes en er kwamen veel vragen en casussen.Voor onze presentatie was er nog een presentatie van de puskesmas van Tebidah. Dit zorgde ervoor dat we de volgende dag bij hun langs zijn gegaan en 1 patiëntje hebben kunnen behandelen. Verder wisten de medewerkers meerdere patiënten op te noemen die mogelijk fysiotherapie nodig hebben. Dit is een mooie reden om over een paar maanden terug te keren naar deze kampung. Ook hebben we ons voor het eerst gemandied (gewassen) in de rivier, wat natuurlijk een hele beleving was. De volgende dag hebben we een presentatie gegeven op het SMA (school) voor ongeveer 60 studenten. Erg enthousiast en nieuwsgierig en ook dit leverde ons eind van de dag nog een patiëntje op. We hebben het kampungbezoek afgesloten met een super mooi boottochtje over de rivier met de pastoor en nog meer mensen van de kerk. De volgende ochtend gingen we weer terug naar Sintang. We kunnen te-rugkijken op een geslaagd kampungbezoek waar we goede eerste contacten hebben gemaakt, veel aan PR hebben kunnen doen en al twee patiëntjes oefeningen hebben kunnen geven.

Geertje en DorithIn Sintang konden we de volgende dag meteen aan de slag! Eerst therapie gegeven en daarna stond er een driedaagse workshop op het programma bij Akper, de verpleegkundige opleiding in Sintang. De eerst dag veel theorie, de tweede dag praktijk en de derde dag alternatieve hulp-middelen maken. Super leuk om dit samen met de studenten te doen, heel enthousiast. Na Akper was de volgende school STIKes aan de beurt. STIKes biedt 2 opleiding, namelijk als vroedvrouw en Health Promotion. Hier hadden we ‘s ochtends en ‘s middags een groep studenten. Wel even flink aanpoten, maar heel erg leuk en je krijgt er veel energie van! Daarna op vrijdag de laatste ochtend in Karitas voor Nicky en Esther. De laatste twee dagen zijn we vooral bezig geweest met de laatste puntjes op de i zetten voor de overdracht. We hebben een super leerzame, leuke en goede overdracht gehad met zijn vieren. Esther en Nicky hebben veel werk verzet in de pr en ook vele kampungs bezocht. Nu is het onze taak om de komende 9 maanden te richten op Sintang. Dit houdt in dat we meer kinderen op de therapielocaties willen verwelkomen en we hopen in januari een nieuwe therapielocaties in Sintang te openen. Wij hebben heel veel zin om aan de slag te gaan!

 

 

13 juli 2013

De nieuwe vrijwilligers zijn gekozen!      

De nieuwe vrijwilligers die SOMOI zullen gaan vertegenwoordigen in Sintang zijn Dorith Zandhuis en Geertje Sinnema.

Zij zullen spoedig vertrekken naar Indonesië voor de taalcursus in Yogyakarta om in septemter goed te kunnen beginnen in Sintang!