SOMOI in Makassar

 

SOMOI heeft van 1996 t/m 2005 haar project in Makassar gehad en is vervolgens verhuist naar Pontianak. Ondertussen heeft een van de vrijwilligers, Annette Martens, de werkzaamheden in Makassar voortgezet onder naam van haar eigen stichting SOMOI Makassar. Zie voor haar verhalen:

http://somoimakassar.shareyourstory.nl

Korte verhalen en foto’s over de werkzaamheden die gedaan zijn door SOMOI in Makassar (periode 1996-2005)

SLB Pembina

De SLB (Sekolah Luar Biasa) is een school voor speciaal basisonderwijs in Makassar, zuid Sulawesi. In 1996 is SOMOI een project gestart op de school. Er is een therapielokaal ingericht en een Indonesische fysiotherapeut aangesteld. De meeste gehandicapte kinderen zijn voor vervoer naar de school afhankelijk van de schoolbus. Deze schoolbus is door SOMOI in 1999 met behulp van de Rotary in Nederland aangeschaft. Elke ochtend worden vele kinderen met de bus opgehaald om naar school te gaan en ‘s middags worden ze thuis gebracht. Dagelijks oefenen de kinderen met de fysiotherapeut om hun motorische vaardigheden te verbeteren. De fysiotherapeut werkt inmiddels (sinds 2005) zelfstandig.

lisette en marieke

Puskesmas Pattingalloang

Een Puskesmas (Pusat Kesehatan Masyarakat) is een laagdrempelig gezondheidscentrum. Het gezondheidscentrum waar de oefentherapeuten van SOMOI werkzaam waren staat in een arme wijk in het noorden van Makassar. In het gezondheidscentrum zijn artsen, verpleegkundigen, kraamvrouwen en een diëtiste werkzaam. De lokale bevolking kan er terecht voor medisch advies en gezondheidsvoorlichting, gratis medicijnen, voeding, kraamzorg, consultaties en inentingen. In 2000 zijn de eerste contacten gelegd met de Puskesmas. De oefentherapeuten gingen mee de wijk in op huisbezoek bij gehandicapte kinderen. Ze schrokken van de slechte woon – en leefomstandigheden van veel kinderen. SOMOI besloot dat er voor deze kinderen actie moest worden ondernomen en startte met het behandelen van de kinderen thuis. Dit nam echter veel tijd in beslag. Zodoende kregen de oefentherapeuten in overleg met het hoofd van de Puskesmas een oefenruimte tot hun beschikking. Voor de oefentherapeuten was de Puskesmas een ideale werkomgeving: regelmatig kwamen ze in contact met nieuwe therapie – en of operatiebehoeftige kinderen. Daarbij konden ze de kinderen en verzorgers beter ondersteunen door samen te werken met de verschillende disciplines.

SDLB Gowa

Van 1999 tot 2004 is SOMOI werkzaam geweest op de SDLB (Sekolah Dasar Luar Biasa) in Gowa, een district ten zuiden van Makassar. De SLDB is een kleine basisschool voor gehandicapte kinderen. De vrijwilligers kwamen hier een keer per week om enkele gehandicapte kinderen te behandelen. Dit project is in 2004 afgerond, daar weinig kinderen therapiebehoeftig waren.

Foto’s uit Makassar:

Het aanleren van doorbewegen.

 

Het geven van een training.

Bij het geven een training wordt het geleerde indien mogelijk direct toegepast (bij het kind).