Een update vanuit Indonesië

Onze periode in Sintang is bijna halverwege. De tijd vliegt voorbij en we hebben het onwijs naar onze zin. Wij vinden het dan ook niet erg dat wij iets langer in Sintang mogen blijven. Wij zullen tot 1 Juli 2014 blijven, zodat er nog wat meer tijd is om opvolging te vinden.
De afgelopen maanden zijn we lekker druk geweest. De eerste presentaties zijn gegeven en we zijn begonnen met onze eerste kampungbezoeken. We hebben een 2-daags bezoek gebracht aan kampung Tembawang Alak. Hier hebben wij vier huisbezoeken gedaan. Drie patienten waren al eerder door de SOMOI therapeuten gezien en wij konden mooi bekijken hoe de gegeven oefeningen gaan en de situatie ervoor staat. Wij hebben een nieuwe intake gedaan, met een jongen met klompvoetjes. Het was een geslaagd bezoek in een prachtige omgeving. Al snel daarna stonden Kampung Sejiram en Semitau op het programma. Dit zou een bijzonder bezoek worden want wij zouden hier onder andere oud en nieuw vieren. We konden meerijden met een gezin waarmee we bevriend zijn en konden we bij de familie slapen. Het leuke was dat we dan ook gelijk de 80ste verjaardag van oma mee konden vieren! Na een heftige en spannende rit, zijn wij na 5 uur veilig aangekomen. Het is nu regenseizoen en de wegen zijn erg slecht.

   

Sejiram is een nieuwe kampung voor SOMOI. We werden opgehaald door de pastoor die een strak programma voor ons geregeld had. In twee dagen tijd hebben we zes nieuwe patienten gezien. Anamneses, onderzoek, therapie en oefeningen meegegeven. Dit gaf super veel energie! Oud en nieuw was bijzonder, eerst de mis gevolgd in de oudste katholieke kerk in de omgeving. Daarna samen met de pastoor bij bewoners uit het dorp langs. Met een groot deel van het dorp samen Ikan Bakar (gebakken vis gegeten) en gedanst. Een heel ander oud en nieuw dan in Nederland, maar hoe bijzonder om dit zo mee te maken. Over drie maanden zullen wij een vervolgbezoek aan deze Kampung brengen. Ook zijn er 3 patientjes die de hulp van SOMOI en de doktoren in Sintang nodig hebben. We hopen ze snel in Sintang te zien.

   

Per Januari opent SOMOI een nieuwe therapielocatie in Sintang. Naast onze werkzaamheden in het centrum van ondervoede kinderen en Karitas, gaan wij vanaf 16 Januari werken in de Puskesmas Sungai Durian. In dit gezondheidscentrum zit o.a. ook een polikliniek team van doktoren voor kinderen. Een mooi samenwerkingsverband! De eerste therapiedag hadden we meteen twee nieuwe patienten! Voor de aankomende maand staat vooral de promotie op het programma en het bekend maken van de nieuwe locatie. Afgelopen maand hebben wij 18 kinderen behandeld en wij blijven elke week nieuwe patienten zien. Het is goed om te merken, dat mensen ons in Sintang weten te vinden. Het geeft ook aan dat er nog veel kinderen met fysieke problemen in en om rond Sintang wonen, die we kunnen helpen!

   

Puskesmas Sungai Durian    SOMOI op de nieuwe locatie

 

Veel groeten uit Indonesie,
Dorith & Geertje